november 09, 2014

Visst kan vi ta emot mer flyktingar. Men....

Migrationsverket prognostiserade i veckan att invandringen till Sverige under nästa år kommer att uppgå till över 100 000 personer! De flesta på flykt.

Första tanken är ju (självklart) att det kommer aldrig att gå. Hur ska vi i Sverige kunna ta emot alla dessa människor. Många med låg utbildning. Traumatiserade.
Så tänkte jag också först. Innan jag med lite skämsrodnad insåg att visst kan vi det. Vi är ett rikt land som kan/ska ta hand om andra och ge ett skydd.

Men...

Det kommer aldrig att gå om vi inte förändrar vår grundläggande inställning till arbete och försörjning. Och det gäller inte bara för att vi tar emot flyktingar. Det gäller också hur vi tar hand om våra befintliga invånare som ska ut i arbete.

Skapa jobb är ingen enkel sak och just nu är vi i Sverige (och Tyskland och andra industrinationer) duktiga på att sätta folk i arbete - i Polen, Tjeckien, Sloveninen, Rumänien eller kanske i Kina eller Vietnamn. Vi flyttar mycket av vår arbetsintensiva produktion till låglöneländer med kanske 30 % i lönekostnader av våra. Från politiker låter det att vi ska vara glada att slippa såna slitsamma arbeten och att Sverige ska vara ett land med hög förädling och där vi jobbar med utveckling och inte lågkvalificerade arbeten. Vilken rappakalja!

Jag är helt övertygad om att vi behöver återindustrialiseras, lite grand som USA gör nu i det tysta, tack vare billig enerigi, men framförallt för att man inser att om man inte skapa arbeten så är folk arbetslösa och arbetslösa kostar dels pengar men är allra mest farliga som politiska element om dom blir missnöjda. Se Spanien eller Grekland.

Om vi tar emot flyktingar och inte lyckas skapa jobb kommer 1) SD att sitta i regeringsställning om 1 eller två val och 2) vi få mycket stora spänningar i samhället.

Hur skapar man jobb? Men framförallt, hur skapar vi arbeten där det finns förutsättningar. Och då för alla. Och alla kan inte bli advokater eller läkare eller civilingenjörer. Den dagen vi slutar se på olika arbeten som olika mycket värda och stället se drivkraften i spannet kan vi börja se framåt. Jag är medveten om att det här skär i den svenska övertygelsen som ligger i vårt dna (nästan) att alla ska behandlas lika och att det är fruktansvärt att säga att alla inte är lika. Att vi har olika drivkrafter och förutsättningar. Inte sämre eller bättre. Olika!

Vad kan man göra? Tex:
STEG 1: Lagstifta om en minimilön. Den kommer att bli låg. Tro mig. Om vi kan lägga den på kanske 50% av dagens Lägsta lön så kan vi vara säkra på att det blir attraktivt. Kanske får staten lägga till 20-30% i början men då får vi tillbaks skatten på arbetet och det blir nästan självfinansierat. De som gått på bidrag får ett (förvisso mycket lågt betalt) arbete. Och ungefär här rycker hela vänsterblocket (och större delen av borgliga) ut tillsammans med facket ut och skansens att "Men då förstör vi hela idén med kollektivavtal". Kom igen, ha lite fantasi!
STEG 2: Skapa Skattefria zoner i södra norrland/norra Dalarna. Eller lägg det utmed E4 i Norrland. Bara vi skapar förutsättningar utöver det normala. Som i Polen tex. Se till att utnyttja billig energi från vattenkraft. Och bra kommunikationer.

Vad som är viktigt är att vi bibehåller vår arbetsmiljölagstiftning och arbetstidslagen som reglerar förhållanden. Jag har sett exempel i tex Mexiko på fabriker som jag varit på som har en fullständigt vidrig arbetsmiljö. Låg lön och vidriga förhållanden och sen är man förvånad att dom väljer att smuggla droger istället!

Vi har förutsättningar att ha en differentierad lönesättning där vi kommer at ha väldigt stor lönespridning men där arbetsmiljön är densamma. Det kan vara vår unikitet.
Inte bara service och industri skulle tjäna på det här utan alla branscher. Idag drar vi oss mycket länge innan vi anställer och där sållar vi också väldigt hårt. Med lägre minimilöner ger vi fler chansen, vi skapar arbetstillfällen till nyanlända.

Skitjobb, säger vissa politiskt superkorrekta instinktivt.
Kanske det, men:
- det skapar känsla av ett sammanhang för den som får jobb
- det ger nyanlända bättre chans att lära sig språk
- det ger fler en ingång på abetsmarknaden
- det ger de som inte vill skaffa sig en högre examen chansen till ett jobb

Politiskt så tror jag att det här är en fråga som ingen vill ta i. Det krävs ballar av stål och en retorik som får Churchill att verka som en skolpojke.

Men om inte något av de större partierna tar i frågan är det en typisk SD-fråga om några år. Och då får vi de politiker vi förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar